Welcome Peeps!
Resepi Mudah Untuk Awak Semua!
TAGLINE
Masak-masak simple ajerr~
archive
Resepi Mudah Asam Pedas Ikan Temenung Lemak
Resepi Mudah Udang Masak Lemak Cili Api
Resepi Mudah Masak Asam Ikan Masin
Resepi Mudah Tomyam Ayam
thankyou
|
Resepi Mudah Ayam Goreng Kunyit
Resepi Mudah Ayam Goreng Kunyit Bahan-bahan : 2 ketul ayam bahagian dada (dipotong kecil) 2 sudu besar tepung jagung 2 sudu besar tepung beras Serbuk kunyit 1 bawang besar (potong bulat) 1/2 inchi halia (dihiris) 2 ulas bawang putih (dihiris) Sayuran (Lobak Merak, Kacang Panjang) Garam Serbuk perasa Bahan untuk digaul : 2 ketul ayam bahagian dada (dipotong kecil) 2 sudu besar tepung jagung 2 sudu besar tepung beras Serbuk kunyit Garam Bahan tumisan : 1/2 bawang besar (dihiris) 1/2 inchi halia (dihiris) 2 ulas bawang putih (dihiris) Cara - cara : 1. Panaskan minyak ( yang banyak). Goreng ayam yang sudah digaul. 2. Angkat ayam dan ketepikan. 3. Kurangkan minyak. Tinggalkan minyak hanya untuk tumisan. 4. Masukkan bahan tumisan sehingga naik bau. 5. Masukkan sayuran ( Lobak Merak, Kacang Panjang) 6. Masukkan serbuk perasa (pak aji atau maggie cukup rasa) 7. Kemudian, masukkan semula ayam yang telah digoreng tadi. 8. Kacau sambil rasa mengikut selera masing-masing. 9. Masukkan bawang yang dipotong bulat. 10. Siap untuk dihidang.
Labels: Lauk Pauk
webmistress
{ CHANGE WITH YOUR PROFILE }
Resepi Mudah Ayam Goreng Kunyit
Resepi Mudah Ayam Goreng Kunyit Bahan-bahan : 2 ketul ayam bahagian dada (dipotong kecil) 2 sudu besar tepung jagung 2 sudu besar tepung beras Serbuk kunyit 1 bawang besar (potong bulat) 1/2 inchi halia (dihiris) 2 ulas bawang putih (dihiris) Sayuran (Lobak Merak, Kacang Panjang) Garam Serbuk perasa Bahan untuk digaul : 2 ketul ayam bahagian dada (dipotong kecil) 2 sudu besar tepung jagung 2 sudu besar tepung beras Serbuk kunyit Garam Bahan tumisan : 1/2 bawang besar (dihiris) 1/2 inchi halia (dihiris) 2 ulas bawang putih (dihiris) Cara - cara : 1. Panaskan minyak ( yang banyak). Goreng ayam yang sudah digaul. 2. Angkat ayam dan ketepikan. 3. Kurangkan minyak. Tinggalkan minyak hanya untuk tumisan. 4. Masukkan bahan tumisan sehingga naik bau. 5. Masukkan sayuran ( Lobak Merak, Kacang Panjang) 6. Masukkan serbuk perasa (pak aji atau maggie cukup rasa) 7. Kemudian, masukkan semula ayam yang telah digoreng tadi. 8. Kacau sambil rasa mengikut selera masing-masing. 9. Masukkan bawang yang dipotong bulat. 10. Siap untuk dihidang.
Labels: Lauk Pauk |
Post a Comment